Friday, 27 January 2012

eye bag.....TIDAK!!!

Hi Guys...

Pagi tadi pas kite mandi...biasala kan...membelek2 muka depan cermin kan...then kite tgk mata kite.....hoh....

eye bag yang amat truk.....rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...TIDAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dah ruper macam panda bear pun ada kite nie ..erm...cepat2 la siapkan sistem ni..arap2 la user kite puas hati ...xderla...kita asyik ngadap komputer  sampai pagi buta sambil perah2 otak nak debug semua error2. Dah sminggu lebih kot tido x tentu hala...hahaha...mana ngan badan kite ni kembali sakit2 teramat...erm...masa kite sibuk ni la...dia pun sibuk nak sakit sama....pfffffff......nanti2 la pas da setel everything nak g check naper sakit balik.....hehe

Kalau rupe kite macam ni.....come la jugok...tapi......owh tidak tidak...( source gambor==Google)

Kite jugak sempat mengodek2 google jumpak le beberapa petua nie...ni kite kopi paste dari blog petua sejagat.( hahaha...suka hati ja kan)


[1] Gunakan sama ada timun, ubi kentang ataupun tomato
Hiris salah satu bahan di atas mengikut tebal yang bersesuaian. Pastikan tak terlalu tebal atau nipis. Kemudian, lekapkan hirisan tu kat mata anda. Biarkan lebih kurang 20-30 minit.
Kebaikannya: Mampu mengurangkan keletihan mata dan seterusnya melancarkan aliran darah kat bahagian mata.
Atau cara alternatifnya;
Kisar timun dan balut ekstrak timun tu dengan sehelai kain nipis. Pastikan kain tu betul-betul bersih yer. Lepas tue, tekap balutan ekstrak timun tadi kat bahagian lingkaran hitam bawah mata untuk beberapa minit.
Selepas tue, bersihkan bahagian mata yang telah ditekap dengan air bersih. Gunakan krim pelembap mata.
[2] Uncang teh
Rendam 2 uncang teh dalam secawan air sejuk selama beberapa minit. Kemudian, keluarkan air yang berlebihan dalam uncang teh. Tekap uncang teh tadi kat mata sekurang-kurangnya 10 minit yer.
Sebaik-baiknya gunakan teh chamomile kerana ia bagus untuk kulit. Ataupun boleh gunakan ekstrak pudina segar sebagai alternatif.
[3] Minyak almond
Untuk pengetahuan anda, minyak almond juga baik untuk melembutkan kulit wajah, bebas minyak dan mengurangkan liang-liang pori daripada tersumbat.
Caranya: Sapukan minyak almond pada bahagian lingkaran hitam kat bawah mata setiap pagi dan malam. Urutnya dengan lembut yer.
Anda juga boleh campurkan minyak almond dengan krim susu kalau mahu. :)
[4] Zat besi, vitamin c dan asid folik
Makanan yang mengandungi 3 elemen di atas juga boleh membantu. Pada masa yang sama kurangkan pengambilan makanan bergaram, elakkan minuman berkafein, gula dan minuman beralkohol.
Penting juga, kurangkan merokok dan kalau mampu ... berhentilah merokok. :D
Tak lupa juga, minumlah air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. :)
[5] Biji buah berangan
Biji buah berangan merupakan herba yang baik untuk kesihatan dan sudah tentunya membantu melancarkan perjalanan darah di bahagian mata. Anda boleh gunakan biji buah berangan sama ada dalam bentuk serbuk, pil mahupun cecair bagi mengurangkan masalah ni.

Errrr....petua atas tu semua memang bagus...tapi masalahnya mana weh nak cari semua menda tuh....arap yg ada pun teh ja ( bentuk serbuk kot) kikikiki....so...xperla...jap g kite g beli uncang teh lipton perasa Vanilla ok x???agak2 lagi mujarab kot kan...hehehe....so alternatif...kite tempek ajerla krim yang ada dalam kotak makeup kite....hehe ( sementara kan kan walaupun fungsinya bukan menghilangkan lingkaran hitam hanya menyegarkan mata....)..
Nasib baik la ada kamu wahai Za
Psst psst : Tula...semenjak buat sistem ni...muka sendrik pun x dikisahkan...ish ish apa nak jadi la anak dara ni kan kan...:D





18 comments:

  1. pakai eye roll on dari loreal jer.....
    bengkak tiada.... sembab pun hilang....he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaka...hahaha...okeh2...jap g nak p WATSON beli...weee...TQ

      Delete
  2. sistem ape yang kamu buat tu? Pernah cuba yang teh tu.. memang terbaik!! disamping dapat menyegarkan mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sistem saham...huhu..dah nak siap dah...cuma tinggal makeup je bagi lawa..hehe..:D

      Delete
  3. Kita pun ada eye bag..
    tak suka..ntahlah..maybe kurang tido kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeker....hehehe...apa kata lily try cube petua kat atas tuh...:D...

      Delete
  4. kalau tak cukup tido..kompem ada eye bag..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...tula..xpa..nanti kite khado' tido

      Delete
  5. Replies
    1. ehehehe...yer baik....nak p bli yg perisa vanilla untung2 boleh minum skalik...:D

      Delete
  6. Kite x sure eyebag yg panda atau yg bag tuh. hahahhaha camne tu? kite ade bengkak bwh mate.. tp xde itam.. apakah itu? eh tpi sbb kan itu kdg2 nmpk sweet.. kdg2 la ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoh....apa??ehehe.....xper ain...walau macam mana pun mata kite bengkak kite berdua tetap sweetttt kan kan...hohoho( gelak x hengat dunia)

      Delete
  7. ok eh ZA tu? nak cuba la..

    nak cegah eyebag neh..ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za tuh bukan untuk ilangkan eye bag dia cuma untuk penjagaan mata sahaja...:)

      Delete
  8. haha,,comel apa macam panda..:)

    hmm,,dah pernah cuba petua kat atas ni,,tp xde yg mujarab pon..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaka...heheh...sebenarnya perlu tido cukup ja kan...:D

      Delete
  9. sweetpea...timun dan tomato x laa sesukar mana sgt nk cari begitu juga dgn uncang teh..kan senang jumpa benda tu? :)

    ada petua lain elak jadi mata panda...sebelum tido sapu mata dgn minyak zaitun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...ok kalau pakai minyak zaitun nie...ok2 nanti cuba...minyak zaitun ada

      Delete