Monday, 23 April 2012

Tutorial Rose Brooch (Felt)

Hi Guys...

Ramai kawan2 yang tanya camno kite buat bunga rose kan kan.....ha...so arini kite nak kasik tutorial mcm mana nak buat brooch bunga rose.... Arap tutorial kite yang x seberapa ini dapat menolong kawan2 macam mana nak buat tau...:)


1. Potong kain felt kawan2 kepada bentuk bulat seperti di template bawah ( kalau xnak guna template tuh...kawan2 leh jer amik apa2 sahaja...tudung tupperware ke, cawan ke...or apa2 la yang kawan2 rasa sesuai...kalau nak bunga besar...lagi besar la yer lilitan bulatan tuh.

2. Lepas potong bulat tuh, kawan2 kena gunting bulatan tuh mengikut garisan seperti template dibawah macam belah kiri ( Peringatan...ini penting....pastikan guntingan anda tuh x putus tau..).

3.Seletelah siap gunting....kawan2 boleh la mula mengulung....Untuk kemas...boleh guna gam setiap satu lilitan gulungan itu.

4. Gulung sehingga habis....then gam di akhir lilitan itu...

5. Ok...dah siap kan bunga ros tu.....Akhir sekali....kawan2 boleh la lekatkan pin di belakang bunga rose tersebut....

Template Bunga Ros
Luper pulak...tips untuk melukis atas kain felt tuh....kawan2 leh guna air erasable pen @ water erasable pen....jangan g guna marker lak...kang x come bunga rose kawan2 ada kesan dakwat...

Psst psst : Selamat mencuba yer kawan2....:)..

4 comments:

  1. ayie jatuh cinta dgn hasil kerja tangan cik sweetpea...

    terbaikkkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh...time kasih ayie....hmph...tp kite x puas hati ngan banner kite buat tuh.... almaklumla...hasil keje 15 minit...camno nak lawa kan...ehe...nanti nak buat lain bagi comel skit...:D

      Delete