Sunday, 13 July 2014

Resepi Pizza Roti Gardenia Bajet

Assalamualaikum...

Haluuuu
Arini aku cuti...bahgia dok umah dikala ari Isnin...aku baru ja abis kemas rumah...phewwww....penat2...
Ok arini aku nak kongsi ngan korang semua pizza roti gardenia yang aku buat aritu..Edisi Bajet...

Actually aku beli roti gardenia tu untuk bersahur....tapi last2 dok terperosok dia dekat atas meja....so daripada membazir aku pun cari la idea nak buat something...

Mula2 nak buat bengkang roti....tp rasa macam xda sapa nak makan...En.Nizal kalau bab susu ni dia kurengg skit, nak buat sardin roll aku malas nak balut satu2...haha,...dasar pemalas aku ni. So pikir punya pikir aku buat Pizza.... lagipun barang semua ada dekat umah

So guys....ni ha dia punya bahan-bahan. aku guna apa yang ada dekat umah jer..

Bahan-bahan

Roti Gardenia
Tomato Puri ( aku guna sos prego)
Sosej
chesse ( aku guna mozarella)
Lada hitam, paprika,  chicken stock untuk perasa.

Cara- cara

Mula-mula korang susun roti yangt telah dilenyek macam nak buat sardin roll kedalam loyang.....memandangkan aku xdak loyang...aku pakai jer aluminium foil yang aku buat ala-ala loyang.....kihkih.... owh sebelum tu...korang sapu dulu loyang korang dengan butter or minyak supaya x melekat.. 


Then lepas dah susun korang sapula roti tuh ngan sos prego....macam kat bawah ni


Dah siap sapu....apa lagi.....edisi menabur la segala bagai....erm..bab menabur ni...korang leh pakai macam2 nak tabur topping dia  ikot kesukaan korang.... Ni hasil yang telah aku buat.... lepas aku tabur...aku sprinkle lada ngan chicken stok....untuk perasa....



Dah siap tabur menabur aku pun masukkan dalam pemanggang ajaib...panggang kan dia dalam 20 minit....api jgn kuat sangat....kang hangit pizza korang



Last...dah masak...korang leh la hidang.....kat bawah ni la hasilnya.... So kawan2 luar sana...yang da x tahu nak masak apa tok beruka,....leh la cuba pizza roti gardenia edisi bajet.....
En.Nizal ngan adik aku memang sukooo pizza ni....leh repeat buat lagi kan...tp topping lain plak


Psst psst :Aku da xtau nak masak apa ptg nie...huihui

5 comments:

  1. yummy...sedapnyee , aisyah ingat nak buat ptg ni , hehehe...dah ngidam lah plak. hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehehe.....sila2.....nant sharw tgk hasil dia tau

      Delete
  2. Alamak... saya terlihat entry ni waktu pagi... nampaknya terbayang-bayanglah hingga ke petang ni kak.

    aaa yang ni pun Am nak cuba nanti .. ^_^

    ReplyDelete