Sahabat

Monday, 19 December 2011

Bahan Asas Jahitan Felt


Hi Guys,

Hehe...arini kite nak kongsi sedikit beberapa info tentang membuat kraf FELT, ramai yang tanya kite...macam mana nak jahit felt nieh? kain apa nak guna? jarum apa nak guna...hehe...macam2 la lagi

So..sebelum kite nak jahit felt nieh...meh kite kenal bahan2 yang diperlukan

1st kite kena ada barang2 yang diperlukan untuk menjahit

1. Opkos la kain felt tuh kan
2. Air erasable Pen ( senang nak conteng2 tanpa membasuh kain itu)
3. Gunting
4. Jarum (No 10 atau jarum sulaman yang agak2 leh letak benang besor...hehe)
5. Benang ( benang menjahit biasa atau benang sulaman.....)
6. Gam UHU ( optional...hehe..tapi kalau ada lagi la bagus...)
7. Pembaris @ pita ukur.
8. GLUE Gun


So itu barangan asas....

2nd kena kenal la pulak bahan2 tambahan. Barang tambahan ni bergantung pada apa yang korang nak buat...contohnya kalau buat keronsang bunga kat bawah nieh  ..yang perlu ada...

Keronsang Bunga


1. Printed template bentuk bunga( kalau nak lukis sendiri pun boleh..:))
2. Rice beads / Butang hiasan or apa ajelah yang korang rasa comel nak letak kan
3. pin


So itu la sahaja yang diperlukan...korang boleh dapat kan barang2 ni kat banyak kedai kraf...or nak beli online pun banyak ye..:).Nanti next kite belajar macam mana nak buat keronsang tuh yer....:)




Kite memakai keronsang itu untuk ke Opis...:)..hehe...nak enterprem jugok tuan blog nieh.....

Psst psst : If ada masalah nak mendapatkan barang2 nieh...leh PM kite...MARI KITE SAMA MENJAHIT!!!


4 comments:

  1. heehehe.. macam best ja buat benda tu..

    ReplyDelete
  2. kreatif dan rajin sweetpea ni...ermmm betul2 sweet laa kalau mcm ni.

    ReplyDelete
  3. ada macam cotton candy punya manis dak??hahaha

    ReplyDelete